Naturistische wadlooptochten - 2019


26 juli   -  10 augustus   -   25 augustus

Alle drie de tochten zijn volgeboekt. Je kunt je niet meer aanmelden. Ook niet meer voor de wachtlijst.


WELKOM!

Leuk dat je op deze pagina komt kijken!

Je hebt belangstelling voor een naturistische wadlooptocht, maar wat houdt dat nou precies in? Ik licht een tipje van de sluier op.

 

DE ROUTE:

Bij deze naturistische wadlooptocht loop je vanaf Lauwersoog naar Schiermonnikoog. Om de tocht lichter te maken varen we met een schip, over de eerste geul, naar een zandplaat, waar we worden afgezet. Daarna volgt een relatief eenvoudige route over een vrijwel harde zeebodem. 

 

CONDITIE:

Wat voor conditie moet je hebben om een door mij georganiseerde wadlooptocht naar Schiermonnikoog te kunnen volbrengen? 
De afstand over het Wad tot onder het eiland bedraagt ongeveer 8 km. Afhankelijk van wat we daarna doen (het eiland oversteken of onder het eiland doorlopen naar de pier) komt er minimaal 4 of maximaal 10 km bij. Je moet dus in staat zijn om zonder al te veel problemen 12 kilometer te kunnen lopen. De bodem is over het algemeen hard, met hier en daar een klein stukje modder. Na de eerste 8 kilometer zit er geen druk meer op de voortgang (getij !) en kun je er net zo lang over doen als je wilt. Je kun zelf het beste inschatten of je dit aankunt. De ervaring leert dat overgewicht een kritische succesfactor is.

 

NATURISTISCH:

Deze wadlooptocht kan bij gunstig weer, vanaf het moment dat we door de boot op de zandplaat zijn afgezet, geheel  naturistisch worden gelopen totdat we weer bij de bewoonde wereld zijn aangekomen. Ook de gids is naturist. Uiteraard bepaalt het weer grotendeels of dit mogelijk is. 

 

KINDEREN:

Je kunt zelf het beste beoordelen of jouw kind in staat is om de tocht in een normaal tempo te lopen. Er is geen echte minimum leeftijd voor kinderen. Wees hierin wel reëel, de groep is zo snel als de zwakste schakel en het getij wacht niet.

 

UITRUSTING:
Op deze tocht volstaan lage (sport)schoenen, als ze maar goed aansluiten! Draag sokken in de schoenen als bescherming tegen binnendringende kleine schelpjes. Neem NIET je nieuwe (berg) wandelschoenen mee, omdat je de schoenen nooit meer echt schoon krijgt. Ook je 20 jaar oude schoenen onder uit de kast voldoen NIET! Omdat de schoenen zo oud zijn lost de lijm in het zoute water op, waardoor de zolen binnen een kwartier loslaten en je verder moet op blote voeten, wat beslist onverantwoord is.

Schoenen zijn verplicht, er wordt niet op blote voeten gelopen!

 

ALGEMEEN:

  • Je hoeft geen NFN lid te zijn (al wordt dat natuurlijk wel gewaardeerd)
  • Deelname geschiedt op eigen risico
  • Wanneer je uitrusting niet in orde is kan de gids weigeren je mee te nemen

AFGELASTING:

  • Een wadlooptocht kan worden afgelast wegens de verwachte weersomstandigheden. De ervaring leert dat hier serieus rekening mee moet worden gehouden, zorg dus voor een 'plan-B'. De gids bepaalt of de  tocht doorgaat
  • Je aanmelding is niet vrijblijvend. De tocht gaat ook door als er door de weersomstandigheden niet naturistisch kan worden gelopen. Ik heb een boot gereserveerd voor de heenreis en kan die niet annuleren omdat het te koud is om (helemaal) bloot te lopen 

DE ROUTE

Het vertrekpunt is de haven van Lauwersoog (paarse stip). We laten ons met een schip (vaartijd ca. 15 minuten) over de eerste geul op een drooggevallen zandbank afzetten (rode stip) en lopen verder naar Schiermonnikoog. Vanaf het ogenblik dat we op de zandplaat staan kan er naturistisch worden gelopen. Geen diepe geulen, geen zwaar slik, maar gewoon lopen met voldoende aandacht voor de weidsheid van het werelderfgoed  ‘de Waddenzee’. 

Het leuke van deze route is dat we na half juli (broedseizoen!) via ongebaande paden het eiland kunnen oversteken naar het strand. Hierdoor maak je kennis met de schitterende kwelders  aan de oostkant van Schiermonnikoog. Een beleving op zich.

 

WAAROM DEZE ROUTE?

Omdat je na het wadlopen nog uren in je blootje over het eiland kunt wandelen. Het gehele strand vanaf het strandpaviljoen 'De Marlijn' (even Googlen) naar het oosten is naturistisch. Ook de oversteek van het Wad naar het strand lopen we naturistisch. De kleren hoeven pas weer aan bij 'De Marlijn'(gele stip op kaartje hieronder).

Na aankomst op het eiland (groene stip) kunnen we oversteken naar het Noordzeestrand. Of we dit doen kunnen we op het allerlaatste ogenblik besluiten, afhankelijk van wat de groep wil en/of de weersomstandigheden. Vanaf strandpaviljoen ‘De Marlijn’ (gele stip) rijden er in juli en augustus bussen naar het dorp en veerdam (roze stip), waar de veerboot vertrekt.

 

Het eiland kan op verschillende plaatsen over worden gestoken (groene stip). Omdat er veel diepe,  modderige prielen en struiken met stekels zijn, begeleid ik jullie tot het strand, waarna een ieder zijn eigen gang kan gaan.

  

Wanneer we het eiland niet oversteken, lopen we verder onder het eiland door naar de veerdam (roze stip). Hier kun je fietsen huren, met de bus naar het dorp of een taxibusje nemen naar waar je maar wilt.

 

Hoeveel kilometer moeten we lopen?

- als we onder het eiland door lopen naar de veerdam: 12 km (rode lijn) (bij minder goed weer en in het broedseizoen tot 15 juli)

- als we het eiland doorsteken naar het Noordzeestrand: max. 18 km (blauwe lijn) (na 15 juli en als het naturistisch wadloopweer is)


Wie ben ik?

Met wie ga je in zee? Als erkend wadloopgids:

  • beschik ik over de wettelijk vereiste wadloopvergunningen, voor zowel grote als kleine groepen. 
  • ben ik aangesloten bij de Wadgidsengroep Noord Nederland
  • beschik ik over portable communicatie en navigatieapparatuur
  • loop (en vaar) ik al meer dan 20 jaar op het Wad
  • ben ik bovendien lid van de NFN

Aanmelden?: Je kunt je niet meer aanmelden. Alle tochten zijn volgeboekt evenals de wachtlijsten