Routes

Algemeen

Met name in het oostelijk deel van de waddenzee zijn diverse mogelijkheden om te wadlopen. Grofweg kunnen we drie soorten wadlooptochten onderscheiden: Een tocht naar een bewoond eiland, een oversteek naar een onbewoond eiland en zwerftochten.

Met mij kun je volgende tochten lopen:

Hieronder volgt een beschrijving van diverse tochten, waarbij tevens de moeilijkheidsgraad is weergeven. Heb je nog nooit wadgelopen kies dan een tocht van één ster, wil je wat zwaarder dan is een tocht van twee sterren wat voor jou en voor de echte liefhebber is er de driesterren tocht. Drie sterren vanwege de afstand, niet omdat deze zo zwaar is.


A. Schiermonnikoog - 'The easy way' (via Brakzand)

We laten ons in Lauwersoog (paarse stip op het kaartje) met een boot (vaartijd ca. 15 minuten) over de eerste geul zetten (rode stip), waarna we over een grotendeels harde zandbodem, in een paar uur, naar Schiermonnikoog lopen. Een eenvoudige tocht met prachtige uitzichten op de vaste wal en het eiland. We noemen dit ook wel 'The easy way'.

5 tot 6 uur - max 18 km **/*** 

 

De blauwe route (alleen ná 15 juli)**:

Ook op deze route varen we eerst met een boot naar de drooggevallen zandplaat (rode stip). Na de tocht over het Wad steken we dwars het eiland over naar de Noordzee. Hierna lopen we over het strand naar de Marlijn (ff googlen). Hier kun je de bus naar het dorp en/of de veerboot pakken.

 

Wanneer we na de tocht over het Wad onder het eiland zijn aangekomen (groene stip) steken we in principe door naar het Noordzeestrand. Of we dit doen kunnen we op het allerlaatste ogenblik besluiten, afhankelijk van wat de groep wil en/of de weersomstandigheden.

 

Na half juli (broedseizoen!) kunnen we via ongebaande paden deze doorsteek maken. Hierdoor maak je kennis met de schitterende kwelders  aan de oostkant van Schiermonnikoog. Omdat er veel diepe, modderige prielen en struiken met stekels zijn, begeleid ik jullie tot het strand, waarna een ieder zijn eigen gang kan gaan.

Vanaf strandpaviljoen ‘De Marlijn’ (gele stip) rijden er in juli en     augustus bussen naar het dorp en veerdam (roze stip), waar de veerboot vertrekt. 

 


B. Rondje Schiermonnikoog - NIEUW

Deze tocht is een combi van wadlopen, een kwelderwandeling en een strandwandeling. Het eiland kan vanaf de groene stip op diverse plaatsen worden overgestoken richting het Noordzeestrand.

5 uur - max 13 km *

 

De paarse route (alleen ná 15 juli)*:

Je neemt zelf de veerboot van Lauwersoog naar Schiermonnikoog. We verzamelen aan het begin van de veerdam. Vervolgens lopen we over het Wad in oostelijke richting onder het eiland door, naar het punt waar we het eiland oversteken (groene stip). Tussen de diepe, modderige prielen en struiken met stekels door lopen we naar het Noordzeestrand. Via het strand lopen we naar 'De Marlijn', net als bij tocht A.


C. Engelsmanplaat

Een fraaie kennismakingstocht. Plaats van vertrek is tevens de plaats van aankomst. Even wat slik in het eerste half uur, daarna hard zand. Veel geultjes en een gevarieerd waddenlandschap. (Heel) soms zijn er zeehonden te zien. 

3 tot 4 uur – 14 km **

Je kunt je NIET individueel voor deze tocht aanmelden. Ben je geïnteresseerd en heb je een zelf samengestelde groep, neem dan contact met mij op. 


 

De Engelsmanplaat is een zandplaat tussen Ameland en Schiermonnikoog. De plaat stroomt bij hoog water bijna helemaal onder. Alleen een klein strookje aan de oostkant ('de Hiezel') blijft (meestal) droog.

 

Vanaf de parkeerplaats aan de oostkant van Wierum lopen we richting de eerste geul. Vanaf daar lopen we een rondje over de Engelsmanplaat. In het uiterste noorden van de plaat bezoeken we het vogelwachtershuis en lopen via de westkant van de plaat (het Smerig Gat) terug naar de geul in het kustdal.

Tussen de dijk en de parkeerplaats is een plas waar je je kunt schoonspoelen. Tip: Als je met de auto komt: neem een jerrycan met water mee.D. Schiermonnikoog - 'The easy way' - variant

Het begin van deze tocht is gelijk aan de tocht zoals onder 'A' beschreven. Het verschil is dat we in deze variant niet het eiland oversteken, maar onder het eiland door naar de veerdam lopen.

3 tot 4 uur - 12 km *

De rode route: Deze tocht kan altijd worden gelopen, ook buiten het broedseizoen.

 

Vanaf Lauwersoog varen we naar de drooggevallen zandplaat (rode stip). We lopen richting het eiland (groene stip) en lopen vervolgens onder het eiland door rechtstreeks naar de veerdam (roze stip). Hier vertrekt de veerboot. Deze route nemen we op verzoek, als de weersomstandigheden wat minder gunstig zijn of wanneer de groep nog graag verder het eiland wil verkennen met een bijvoorbeeld een bezoek aan het dorp.

 

Op de veerdam aangekomen zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt fietsen huren, met de bus naar het dorp of een taxibusje nemen naar waar je maar wilt. 

 

Je kunt je NIET individueel voor deze tocht aanmelden. Ben je geïnteresseerd en heb je een zelf samengestelde groep, neem dan contact met mij op.