Routes

Algemeen

Met name in het oostelijk deel van de Waddenzee zijn diverse mogelijkheden om te wadlopen. Grofweg kunnen we drie soorten wadlooptochten onderscheiden: Een tocht naar een bewoond eiland, een oversteek naar een onbewoond eiland en zwerftochten.

Hieronder volgt een beschrijving van diverse tochten die je met mij kunt lopen, waarbij tevens de moeilijkheidsgraad is weergeven. Heb je nog nooit wadgelopen kies dan een tocht van één ster, wil je wat zwaarder dan is een tocht van twee sterren wat voor jou en voor de echte liefhebber is er de driesterren tocht. Drie sterren vanwege de afstand, niet omdat deze zo zwaar is.


A. Schiermonnikoog - 'The easy way' (via Brakzand) **/***

We laten ons in Lauwersoog (paarse stip op het kaartje) met een boot (vaartijd ca. 15 minuten) over de eerste geul zetten (rode stip), waarna we over een grotendeels harde zandbodem, in een paar uur, naar Schiermonnikoog lopen. Een eenvoudige tocht met prachtige uitzichten op de vaste wal en het eiland. We noemen dit ook wel 'The easy way'.

5 tot 6 uur - max 18 km  

 

In principe lopen we altijd de blauwe route tot aan het Noordzeestrand, tenzij er omstandigheden zijn dat dit niet kan (te harde wind om over het strand terug te lopen, veel regen, etc). Dan vervolgen we onze route vanaf de groene stip via de rode route over het Wad of via de gestippelde blauwe route buiten het broedseizoen (15 april-15 juli). Dit kunnen we op het laatste ogenblik beslissen.

 

De blauwe route (alleen ná 15 juli)**:

Op deze route lopen we vanaf de rode stip richting Schiermonnikoog. Na de tocht over het Wad steken we vanaf de groene stip dwars het eiland over naar de Noordzee. Hierna lopen we over het strand naar de Marlijn (ff Googlen). Hier kun je de bus naar het dorp en/of de veerboot pakken.

 

De doorsteek over het eiland maken we via ongebaande paden. Hierdoor maak je kennis met de schitterende kwelders  aan de oostkant van Schiermonnikoog. Omdat er veel diepe, modderige prielen en struiken met stekels zijn, begeleid ik jullie tot het strand, waarna een ieder zijn eigen gang kan gaan.

Vanaf strandpaviljoen ‘De Marlijn’ (gele stip) rijden er in juli en augustus bussen naar het dorp en veerdam (roze stip), waar de veerboot vertrekt. 

 

De rode route (gehele seizoen)

De rode route kan het gehele seizoen worden gelopen. Het begin is gelijk aan de blauwe route. Vanaf de groene stip lopen we echter over het Wad onder het eiland door naar de veerdam (roze stip).  

 


B. Rondje Schiermonnikoog *

Deze tocht is een combi van wadlopen, een kwelderwandeling en een strandwandeling. Het eiland kan vanaf de groene stip op diverse plaatsen worden overgestoken richting het Noordzeestrand.

5 uur - max 13 km

 

De paarse route (alleen ná 15 juli)*:

Je neemt zelf de veerboot van Lauwersoog naar Schiermonnikoog. We verzamelen aan het begin van de veerdam. Vervolgens lopen we over het Wad in oostelijke richting onder het eiland door, naar het punt waar we het eiland oversteken (groene stip). Tussen de diepe, modderige prielen en struiken met stekels door lopen we naar het Noordzeestrand. Via het strand lopen we naar 'De Marlijn', net als bij tocht A.


C. Engelsmanplaat - Rif */**

Twee fraaie kennismakingstochten met de volgende opties:

 

1) Rondje Engelsmanplaat (gele route):
We lopen een rondje over de Engelsmanplaat. In het uiterste noorden van de plaat bezoeken we het vogelwachtershuis en lopen via de westkant van de plaat langs de geul het "Smerig Gat", terug naar plaats waar we begonnen zijn. Even wat slik in het eerste half uur, daarna hard zand. Veel geultjes en een gevarieerd waddenlandschap. 

 

2) Engelsmanplaat - Rif (rode route):
We lopen vanaf de wal over de Engelsmanplaat naar de hierboven gelegen zandplaat: Het Rif. Hier lopen we over het Noordzeestrand naar het oosten. Een schip komt ons hier ophalen en we varen terug naar Lauwersoog. 

 

Zwaarte: beide tochten 3-4 uur - ca. 12-14 km (afhankelijk van de gekozen route)

 

De gele route heb ik in 2022 niet opgenomen als een tocht waar je je individueel voor kunt aanmelden. Ben je toch geïnteresseerd en heb je een zelf samengestelde groep, neem dan contact met mij op. 


 

De Engelsmanplaat is een zandplaat tussen Ameland en Schiermonnikoog. De plaat stroomt bij hoog water bijna helemaal onder. Alleen een klein strookje aan de oostkant ('de Hiezel') blijft (meestal) droog.

 Vanaf de parkeerplaats aan de oostkant van Wierum lopen we richting de eerste geul. Aan het begin van de route ligt er in het kustdal wat slik, daarna overwegend hard zand. Veel geultjes en een gevarieerd waddenlandschap. (Heel) soms zijn er zeehonden te zien. 


Bij beide tochten is er volop gelegenheid om te zwemmen.D. Eemswad *

Voor het eerst wadlopen of twijfel je aan jouw conditie? Dan is de tocht op het Eemswad een absolute aanrader. Een kennismakingstocht voor iedereen die van het Wad wil genieten. Een lichte tocht zonder noemenswaardig slik.

3 tot 4 uur - 5-7 km 

In het uiterste noorden van Nederland, in de buurt van de Eemshaven kun je kennis maken met het Wad in al zijn verlatenheid.

Meestal zijn we de enige wadlopers. Het is een lichte tocht, met alle aspecten die kenmerkend zijn voor een wadlooptocht: zee, zand, geulen, meanderende prieltjes, weidse uitzichten en als we (heel veel) geluk hebben: zeehonden.

De plaats van vertrek is dezelfde als de plaats van aankomst. We lopen een rondje. Eerst waden we door twee geulen en lopen langs de oever van de Eems tot aan een punt waar we niet verder kunnen. Op de terugweg passeren we diverse kleine geultjes met verrassende hoogteverschillen. 

Terug op de dijk kijken we nog even bij het monument de  'Noordkaap van Nederland' (zie inzetfoto hiernaast).