Routes

Algemeen

Met name in het oostelijk deel van de waddenzee zijn diverse mogelijkheden om te wadlopen. Grofweg kunnen we drie soorten wadlooptochten onderscheiden: Een tocht naar een bewoond eiland, een oversteek naar een onbewoond eiland en zwerftochten.

Een tocht naar een bewoond eiland is de oversteek naar Ameland of Schiermonnikoog, waarna je met de veerboot weer terugkeert naar de vaste wal. Oversteken naar onbewoonde eilanden zijn mogelijk naar Engelsmanplaat, Simonszand en Rottumeroog, waarbij de terugtocht vanaf de laatste twee bestemmingen plaats vindt met een speciaal ingehuurde boot. De tocht naar Engelsmanplaat eindigt waar deze is begonnen.
Verder zijn er diverse zwerftochten te lopen vanaf de Friese en Groningse kust. Bij deze tochten is het vertrekpunt eveneens de plaats van aankomst, waardoor de droge en schone kleren in de auto kunnen blijven liggen. De zwerftochten hebben meer een educatief karakter en vormen een uitstekende basis voor een eerste kennismaking met het wad.

Hieronder volgt een beschrijving van diverse tochten, waarbij tevens de moeilijkheidsgraad is weergeven. Heb je nog nooit wadgelopen kies dan een tocht van één ster, wil je wat zwaarder dan is een tocht van twee sterren wat voor jou en voor de echte liefhebber is er de driesterren tocht naar Schiermonnikoog.

Schiermonnikoog-'The hard way'

5 uur – 15 km ***
Een zware tocht voor degenen die over een goede conditie beschikken. Het eerste uur door kniehoog water, daarna grote delen middelzwaar slik. Ook mede door de afstand niet voor beginners.

Schiermonnikoog-'The easy way'

3,5 uur – 11 km *
Voor de tocht naar Schiermonnikoog bestaat een tweede mogelijkheid: we laten ons met een boot over de eerste geul zetten, waarna we over een grotendeels harde zandbodem, in een paar uur, naar Schiermonnikoog lopen. Een eenvoudige tocht met prachtige uitzichten op de vaste wal en het eiland. Deze tocht is een goede kennismaking met wadlopen

Ameland

3 tot 4 uur – 11 km **
Het eerste uur langs de landaanwinning met relatief veel slik. Daarna de eerste geul, waarna het snel droog wordt en de ondergrond hard. Na ca. 2.5 uur bereiken we Ameland, waarna in overleg òf via het Noordzeestrand terug kan worden gelopen òf na een klein uur lopen de bewoonde wereld kan worden bereikt alwaar de huurfiets klaar staat of de taxi kan worden genomen. Een tocht van gemiddelde zwaarte. 

Engelsmanplaat

3 tot 4 uur – 10 km **
Een fraaie kennismakingtocht. Plaats van vertrek is tevens de plaats van aankomst. Even wat slik in het eerste half uur, daarna hard zand. Veel geultjes en een gevarieerd waddenlandschap. (Heel) soms zijn er zeehonden te zien. 

Simonszand (niet meer te lopen sinds 2012)

4 uur – 11 km **
Het eerste uur door kniehoog water (net als de tocht naar Schiermonnikoog), daarna af en toe wat slik, maar meestal een harde ondergrond. Een mooie tocht die eindigt op het onbewoonde Simonszand. De kans op het zien van zeehonden is bijna 100%. We varen terug op de speciaal voor ons gereserveerde boot naar Noordpolderzijl. 

Simonszand (alternatief)

2,5 uur – 8 km *
Een lichte tocht. We lopen over een meestal harde zandbodem richting Simonszand. Na iets meer dan twee uur worden we opgewacht door een boot. We laten ons met deze boot overzetten op Simonszand en hebben de gelegenheid om deze zandplaat verder te verkennen. Als het water weer hoog genoeg staat varen we richting de haven van Lauwersoog.

Rottumeroog (wordt niet door mij georganiseerd vanwege een speciaal benodigde vergunning)

4 uur – 11 km **
Het eerste uur tot anderhalf uur vrij zwaar lopen door het vele slik. Hebben we een keer de geul in het kustdal gehad dan volgen keiharde zandplaten. We lopen langs de Zuiderduintjes naar de rand van Rottumeroog en buigen vervolgens af naar het westen waar de boot op ons ligt te wachten. Rottumeroog is voor ons (en alle anderen) verboden gebied. De boot terug voert ons langs een zandbank bij Rottumerplaat, waar we vanaf de boot op een afstand van ongeveer 100 meter honderden (!) zeehonden zien liggen. 

Pinkegat / Robbengat / Pieterburenwad / Noordpolderzijl - zwerftochten

3 uur - 5 tot 7 km *
Zwerftochten die speciaal op de groep worden afgestemd. We kunnen veel lopen en weinig zien van het wadleven of we lopen wat minder en geven veel aandacht aan alles wat er op het wad is te beleven. Een zwerftocht is een goede kennismaking met het wad en kan net zo zwaar worden gemaakt als gewenst.