slider1
slider7
slider2_1
slider3
slider4
slider6
slider5
slider9
slider13_1
slider11
slider12
Shadow

Kun je altijd wadlopen?

Het tijdstip van laag water verandert steeds en verschuift gemiddeld iedere dag een uur naar achteren. We kunnen dit tijdstip nauwkeurig voorspellen zodat je al vroeg in het seizoen een tocht kunt plannen.

Is wadlopen moeilijk?

Wadlopen is niet echt moeilijk maar het is wel zwaarder dan een gewone wandeling. Je dient gezond te zijn en over een redelijke conditie te beschikken. De oversteek naar Schiermonnikoog via de ‘easy way’ (zie het hoofdstuk ‘Routes’) is een wandeling van vier uur, maar gaat over een vrijwel harde zeebodem, zodat een ‘normale’ conditie voldoende is. Met name overgewicht is een kritische succesfactor.
Jij alleen kunt inschatten of je de tocht aankunt. Een keer begonnen zul je de tocht ook moeten afmaken.

Conditie

Over welke conditie moet je beschikken om een door mij georganiseerde wadlooptocht naar Schiermonnikoog te kunnen volbrengen? 
De afstand over het Wad tot onder het eiland bedraagt ongeveer 8 km. Afhankelijk van wat we daarna doen (het eiland oversteken of onder het eiland doorlopen naar de pier) komt er minimaal 4 of maximaal 10 km bij. Je moet zonder al te veel problemen 12 kilometer  kunnen lopen. De bodem is over het algemeen hard, met hier en daar een klein slikveldje. Na de eerste 8 kilometer zit er geen druk meer op de voortgang (getij !) en kun je er net zo lang over doen als je wilt. Houdt er wel rekening mee dat de laatste boot vanaf het eiland om 19:30 uur vertrekt.

En er staan geen bankjes op het Wad …

Wanneer wordt een wadlooptocht afgelast?

Een wadlooptocht wordt afgelast wanneer zich minstens één van onderstaande situaties voordoet:

  • Het KNMI heeft bij de start van de wadlooptocht code geel, oranje of rood voor de Waddenzee afgegeven in verband met onweersbuien
  • Er staat te veel water
  • Bij aanvang van een tocht is op het punt van vertrek het zicht minder dan 500 meter

De gids heeft de eindverantwoordelijkheid en beslist op basis van zijn kennis en ervaring van het wadlopen of de tocht wel of niet doorgaat.

Houdt er serieus rekening mee dat een tocht kan worden afgelast. Dit komt echt voor! Zorg dus voor een ‘plan-B’.

Is wadlopen gevaarlijk?

Zoals bekend, is wadlopen een risicodragende bezigheid. Het risico wordt zo klein mogelijk gehouden door optimale kennis van de routes, getij, weer, etc., door bij minder gunstig weer de tocht af te gelasten en door onderweg voorgeschreven veiligheidsmiddelen mee te nemen zoals communicatie- en navigatieapparatuur. Deelnemers kunnen eraan meewerken het risico beheersbaar te maken door op tijd op de vertrekplaats te zijn en attent te zijn op de afspraken die er in de groep gemaakt worden.

Wat als er iets met jou gebeurt?

In dat geval wordt contact opgenomen met de kustwacht en wordt er in overleg een reddingsboot of helikopter gestuurd. Realiseer je je dat het even kan duren voor er hulp aanwezig is: een reddingsboot kan niet overal komen en een helikopter is er meestal niet binnen het uur (op het vaste land is de normtijd voor een ambulance 15 minuten). Dus als je geen enkel risico wilt lopen dan kun je beter niet gaan wadlopen…

Welke schoenen doe je aan?

Het liefst hoge (gym)schoenen + sokken (bescherming tegen schelpjes!). Op mijn tochten volstaan ook lage schoenen als ze ontzettend goed aansluiten. GEEN laarzen! Je verliest ze in het slik. Neem ook NIET je nieuwe (berg) wandelschoenen mee, omdat je de schoenen nooit meer echt schoon krijgt. Ook je 20 jaar oude schoenen onder uit de kast voldoen NIET! Omdat de schoenen zo oud zijn lost de lijm in het zoute water op waardoor de zolen binnen een kwartier loslaten en je verder moet op blote voeten, wat beslist onverantwoord is.

Welke NIET?

Strandschoenen:
Deze strand- (of water)schoenen lijken heel geschikt, maar zijn dat beslist niet omdat ze niet strak genoeg aansluiten. De ervaring leert dat ze op de slikkige bodem binnen de kortste keren uitgaan.
NIET doen dus!

Welke WEL?

De hoge gymschoen is een goede keuze. Goedkoop en overal verkrijgbaar tegen een redelijke prijs. Als de surfschoen toch in de kast ligt: ook een hele goede kandidaat. Op mijn tochten volstaat ook een lage sportschoen, als deze maar ontzettend goed aansluit. Tip: kijk eens bij Bristol, Scapino, Decathlon of de kringloopwinkel.

Schoenen huren

Wanneer je met mij Schiermonnikoog – The easy way (de ‘Brakzand tocht’) loopt, kun je ook schoenen huren bij de schipper die ons overzet op de zandplaat. Kijk hier voor meer informatie.

Wat voor kleren moet je aan?

  • Korte broek + warme (winddichte)bovenkleren. Het is altijd kouder op het wad dan je denkt!
    Doe vooral geen (korte) spijkerbroek aan, want dat gaat ontzettend schuren als deze nat is geworden.
  • Regenjack (is behalve tegen de regen ook goed tegen de wind)

Wat moet je meenemen?

Rugzak met  waterdicht verpakt: Handdoek, droge kleren en schoenen. Neem voldoende eten en drinken mee.
Aanbevolen: zonnebril, verrekijker en/of camera.
(bij rondtochten kunnen de droge kleren natuurlijk in de auto blijven)

Mag de hond ook mee?

Nee, honden mogen niet mee. Koeien ook niet, maar soms nodigen die zichzelf uit…

Wat is de minimum leeftijd voor kinderen?

Er is geen echte minimum leeftijd voor kinderen. Je kunt zelf het beste bepalen of jouw kind in staat is om zo lang achter elkaar te lopen. Wees hierin wel reëel. De groep is zo sterk als de zwakste schakel en het getij wacht niet!

Tenslotte:

  • Deelname geschiedt op eigen risico
  • Wanneer je uitrusting niet in orde is kan de gids weigeren je mee te nemen