Vragen

Hoeveel mensen mag ik meenemen?

Je stelt je eigen groep samen en bepaalt dus zelf het aantal deelnemers, waarbij je gebonden bent aan het wettelijk aantal voorgeschreven maximale aantal van 12 personen. 

Wat gebeurt er met slecht weer?

Een wadlooptocht kan worden afgelast bij mist, een te hoge waterstand of dreigend onweer. De ervaring leert dat hier serieus rekening mee moet worden gehouden. De avond voor de tocht moet tussen 20:30 en 21:00 gebeld worden om te horen of de tocht doorgaat. Bij niet doorgaan van de tocht worden geen kosten in rekening gebracht. Alleen de gids bepaalt of de tocht al dan niet doorgaat. 

Is wadlopen gevaarlijk?

Zoals bekend, is wadlopen een risicodragende bezigheid. Het risico wordt zo klein mogelijk gehouden door optimale kennis van de routes, getij, weer, etc., door bij minder gunstig weer de tocht af te lasten en door onderweg voorgeschreven veiligheidsmiddelen mee te nemen zoals communicatie- en navigatieapparatuur. Deelnemers kunnen eraan meewerken het risico beheersbaar te maken door op tijd op de vertrekplaats te zijn en attent te zijn op de afspraken die er in de groep gemaakt worden. 

Wat voor kleren moet ik dragen?

·         Hoge (gym)schoenen + sokken. Lage schoenen (en laarzen) verlies je in het slik. Neem ook NIET je nieuwe (berg) wandelschoenen mee, omdat je de schoenen nooit meer echt schoon krijgt. Ook je 20 jaar oude schoenen onder uit de kast voldoen NIET! Omdat de schoenen zo oud zijn lost de lijm in het zoute water op, waardoor de zolen binnen een kwartier loslaten en je verder moet op blote voeten, wat beslist onverantwoord is.

·         Korte broek + warme (winddichte)bovenkleren. Het is altijd kouder op het wad dan je denkt!

·         Regenjack (is behalve de tegen regen ook goed tegen de wind)

Wat moet ik meenemen?

Rugzak(je) met waterdicht verpakt: Droge kleren, eten en drinken (naar Engelsmanplaat en bij zwerftochten kunnen de droge kleren in de auto blijven) Aanbevolen: Verrekijker, muts, handschoenen (het is zelden warm op het wad) 

Waar begint een tocht?

De tochten beginnen op verschillende plaatsen. 
Ameland: Op de pier van Holwerd onder de klok aan de muur naast de ingang van rederij Wagenborgen.
Engelsmanplaat: Parkeerplaats 1,5 km ten oosten van Wierum.
Schiermonnikoog: In overleg.
Zwerftochten: In overleg. 

Is wadlopen moeilijk?

Wadlopen is niet echt moeilijk maar het is wel zwaarder dan een gewone wandeling. Je dient gezond te zijn en over een redelijke conditie te beschikken. De oversteek naar Schiermonnikoog via de 'easy way' (zie het hoofdstuk 'Routes') is een wandeling van vier uur, maar gaat over een vrijwel harde zeebodem, zodat een 'normale' conditie voldoende is. De oversteek naar Ameland duurt ook ongeveer vier uur, maar is veel zwaarder omdat er relatief veel slik ligt. Jij alleen kunt inschatten of je de tocht aankunt. Een keer begonnen zul je de tocht ook moeten afmaken. De ervaring leert dat met name overgewicht een kritische succesfactor is. Afhankelijk van de conditie en interesse van de deelnemers kan in onderling overleg een geschikte route worden uitgezocht. Telefonisch overleg geeft hierbij het snelste resultaat. 

Mag de hond ook mee?

Nee helaas, honden mogen niet mee. Koeien ook niet, maar soms nodigen die zichzelf uit...

      Wat is de minimum leeftijd voor kinderen?

Er is geen echte minimum leeftijd voor kinderen. Je kunt zelf het beste bepalen of jouw kind in staat is om zo lang achter elkaar te lopen. Wees hierin wel reëel. De groep is zo sterk als de zwakste schakel en het getij wacht niet!